Individuele psychologische begeleiding voor volwassenen gericht op psychologische flexibiliteit

Soms ben je emotioneel uit balans of lukt het niet om met situaties om te gaan. Dat is helemaal OK: Je ongelukkig voelen mag en hoort bij het leven. Praat er over indien je hiermee moeilijkheden ondervindt. Samen zoeken we naar manieren om meer grip te krijgen op je gedachten en gevoelens – zowel de positieve als de negatieve - en werken we aan jouw veerkracht en geluk. Daar word ik dan weer gelukkig van.

Inge Debast

Master en doctor in de psychologie, erkend klinisch psycholoog en klinisch neuropsycholoog.


Een meer flexibele houding met je gedachten, gevoelens en situaties

Soms zijn we overweldigd door negatieve gevoelens, terwijl deze onvermijdelijk zijn voor ons mentaal welbevinden. Als je ze probeert te vermijden, onderdrukken of weigeren, vinden ze uiteindelijk een andere uitweg. Het brengt dus meer op om deze gevoelens ruimte te geven, toe te laten en tijdelijk te verdragen om deze vervolgens een plaats te geven zodat je ze meer onder controle hebt. Dit is een noodzakelijk proces in de ontwikkeling van veerkracht. Deze emoties kan je dus zien als een leermoment. Ze sporen aan tot reflectie en zijn een belangrijk signaal om mee aan de slag te gaan. Bovendien zetten bepaalde stressoren onze mentale gezondheid onder druk. De oorzaken van stress zijn persoonsgebonden.

  • Sommige van deze strategieën waren wellicht ooit nuttig, maar blijken niet altijd te werken doorheen ons leven en kunnen leiden tot mentale problemen. Er zijn verschillende oorzaken waardoor het soms niet lukt om je effectief aan te passen aan situaties: Je had al te veel stress of angst, bepaalde persoonlijkheidskenmerken, en de natuurlijke neiging om pijnlijke gevoelens te vermijden, wat trouwens volkomen menselijk is. Toch is het mogelijk hier controle over te krijgen zodat jouw mentale gezondheid erop vooruit gaat.

  • Vanaf het eerste contact kan je rekenen op warmte en authenticiteit. Net zoals jij wil ik gewoon mezelf kunnen zijn. We zijn immers gelijkwaardig en respecteren elkaars expertise – jij bent expert over jouw ervaringen en ik in mijn vakgebied. Deze therapeutische relatie is een belangrijke voorwaarde om je te kunnen openstellen voor je gedachten en gevoelens en deze in vertrouwen te delen.

  • Ons verstand, met zijn goedbedoelde (on)bewuste interne regels en aannames, wil ons beschermen tegen pijnlijke gevoelens maar heeft niet steeds het gewenste doel voor ogen op lange termijn. Daardoor rijden we ons vast in niet-werkbare denk- en gedragspatronen die ons verder weg brengen van onze levensmissie. Door te werken aan deze verstand-houding, via cognitieve controleprocessen, werken we aan onze emotie- en stressregulatie. Door deze vaardigheden te gebruiken in de dagelijkse context bekomen we meer veerkracht in het omgaan met de uitdagingen in het leven en het nastreven van een gelukkiger bestaan. Doordat deze vaardigheden beroep doen op onze aandachtsprocessen en executieve functies, is het belangrijk dat we eerst stressklachten behandelen die in de weg staan van onze cognitieve flexibiliteit.

    Tijdens de begeleiding maken we enkel gebruik van wetenschappelijk ondersteunde interventies, waaronder Acceptance and Commitment Therapy (ACT).

    Mijn hulpverlening richt zich zowel op (jong)volwassenen en ouderen met depressieve gevoelens, stress of angst

  • Neuropsychologische begeleiding biedt ondersteuning aan adolescenten, volwassenen en ouderen die te maken hebben met niet-aangeboren hersenletsel (NAH), milde cognitieve problemen (MCI), (jong-)dementie, of andere neurodegeneratieve aandoeningen. Het doel is om hen te helpen omgaan met cognitieve, emotionele, sociale en gedragsmatige uitdagingen als gevolg van deze hersenaandoeningen. Daarnaast biedt de begeleiding ook hulp bij ADHD en long-covid.

Contact

Bekijk hier hoe je mij kan bereiken

Inge Debast

Telefoon:  (+32) 476 65 31 57

E-mail: inge@deverstandhouding.com

Postadres: Geraardsbergsestraat 68, 1570 Galmaarden

  • Erkenningsnummer bij de psychologencommissie: 892120842

  • Visumnummer: 318775

  • Lid bij de Vlaamse Vereniging voor Klinisch Psychologen